Weekly News

De werking van het oog

3 Vragen aan Maarten Kamermans

Department head van het Nederlands Herseninstituut


Is het oog vergelijkbaar met een camera? 

“Nee, onderzoek toont aan dat het oognetvlies een filter is dat ongeveer 1% van de lichtprikkels aan onze hersenen doorgeeft. Het netvlies is een uitstulpsel van onze hersenen en bestaat uit lichtgevoelige cellen, de fotoreceptoren en veel zenuwcellen. Er zijn twee fotoreceptorentypes: staafjes en kegeltjes. De mens heeft rode, groene en blauwe kegeltjes.”


Waarvoor gebruiken we die staafjes en kegeltjes?

“De staafjes worden bij zeer weinig licht, zoals sterrenlicht, gebruikt en de kegeltjes bij daglicht. Tijdens schemering gebruiken we ze beiden. Met de kegeltjes zien we kleuren. De fotoreceptoren maken contact met bipolaire cellen en deze maken weer contact met amacrine cellen en ganglioncellen. De uitlopers van de ganglioncellen vormen de oogzenuw. Al deze zenuwcellen communiceren met elkaar en filteren op die manier de lichtprikkels. Zo zien wij! Het oog is dus veel ingewikkelder dan een camera.”


Hoe werken de zenuwcellen in het netvlies?

“Alle beelden hebben hun eigen specifieke informatie. Het netvlies bestaat uit een enorme hoeveelheid zenuwcellen. Van sommige zenuwcellen weten we welke specifieke taak zij uitvoeren, van anderen is dat nog onbekend. Sommige ganglioncellen blijken richtingsgevoelig te zijn. Ze reageren op beweging in één richting maar niet op beweging in andere richtingen. Deze zenuwcellen geven dus alleen prikkels aan de hersenen door, als het object zich bijvoorbeeld van beneden naar boven beweegt.”


Delen

Journalist

Angelina Hammond

Related articles