Weekly News

dr. Christiaan Keijzer, voorzitter van de Landelijke vereniging van Artsen in Dienstverband (LAD) en Anesthesioloog bij het Radboudumc. GEZONDHEIDSZORG

Dr. Christiaan Keijzer over het waarborgen van de kwaliteit van onze gezondheidszorg

“Er is een groot overschot aan basisartsen ten opzichte van het aantal medische specialisatieplaatsen."

Waar ligt de focus?

“Artsen bekommeren zich om het welzijn van de mens, maar er moet ook iemand zijn die zich bekommert om de belangen van (aankomende) artsen. Dat is geen overbodige luxe als we onze gezondheidszorg en de aanwezigheid van goede artsen als vanzelfsprekend willen blijven zien. De Landelijke vereniging van Artsen in Dienstverband is de grootste werknemersorganisatie voor artsen in dienstverband. We focussen ons op gezond en veilig werken en een arbeidsmarkt met perspectief.”

 

Wat zijn andere aandachtspunten?

“Goede arbeidsbelasting en arbeidstijden zijn een constant aandachtspunt. Er zijn helaas nog steeds situaties waarin artsen ongelimiteerd moeten doorwerken, er onvoldoende rust tussen de diensten is en de werkdruk te hoog is. Dit is niet alleen ongezond voor de artsen, maar kan ook risico’s met zich meebrengen voor de patiënten.”

 

Is er genoeg perspectief?
“Er is een groot overschot aan basisartsen ten opzichte van het aantal medische specialisatieplaatsen. Er wordt daarom gepleit voor een lagere numerus-fixus en uitbreiding van het aantal opleidingsplaatsen, met bijbehorende financiering, in de specialismen waar nu een tekort ontstaat. 
Een arbeidsmarkt met perspectief houdt beter rekening met behoeftes vanuit de zorg en de toekomst.”

Delen

Journalist

Related articles